KONOBAR IZ MAKARSKE Moramo imati jedan slobodan dan tjedno za vrijeme sezone
Čitatelj Kulta Plave Kamenice danas nas je upozorio na nedavnu objavu na Facebook stranici Dnevna doza makarskog nereda. Naslovljen samo “Konobar iz Makarske”, podulji post detaljno je svjedočanstvo o eksploataciji ugostiteljskih i turističkih radnika tijekom turističkih sezona u Hrvatskoj.
adsense_content_v3
Rad u dvostrukim i trostrukim smjenama, kršenje ugovornih odredbi o plaćama i slobodnim danima, smještanje sezonaca u podrume i garaže, poznati su ekscesi na jadranskoj obali tijekom turističke sezone. Riječ je o praksama jednako sramotnim kaopljačkanje turista prenapuhanim cijenama restorana i apartmana, koje će, ako ne nestanu, dugoročno uništiti šanse za ozbiljan turistički biznis u Dalmaciji.
O izrabljivanju radnika u sezoni u medijima se rjeđe piše nego primjerice o prevarama turista, ali riječ je o ključnoj temi za budućnost hrvatskog turizma. Kršenje prava stalnih zaposlenika i sezonaca uvelike je zaslužno za današnji manjak radne snage u turizmu. U objavi na Faceooku, Dnevna doza makarskog nereda prenosi poruku koju im je neimenovani konobar iz Makarske proslao u inbox.
“Nakon 20 godina rada u ovoj struci mogu samo reći da se nazovimo gazde danas loše odnose prema radnicima u ugostiteljstvu i još uvijek ne shvaćaju koliko im domaći radnici znače,” piše konobar, koji kaže da ne želi da se njegova struka omalovažava. “Postoje i slučajevi u gradu di se personal u sred sezone pokupio ća, kolektivno dao otkaz zbog odnosa prema radnicima. Mnogi od nas nisu niti otišli na plažu ovog lita. Radno vrime je dok ne padneš s nogu pa ako padneš onda ti se odbija od plaće. Ugovor o radu koji potpišeš je kao bajka jer nema tog slobodnog dana ni prava koja pišu u njemu.”
Konobar podsjeća da su se prije 20 godina kad je on počeo raditi, prava radnika više poštovala i da su se ona urušavala postupno do današnje eksploatacije. “Glavni problem je što malo koji poslodavac daje slobodan dan mada su po zakonu to dužni. Inspekcije ne rade svoj posal. Rad u sezoni se kod nekih poslodavaca u Makarskoj pretvara u robiju. Ne želim nikoga prozivati ali potreban je obavezan slobodan dan za sve sezonce. Vlasnici će zaposlit više ljudi, platit će sebi dan manje skijanja i svi će bit sretni,” piše konobar. Upozorava na primjer Austrije, gdje zimi na skijališta odlazi raditi značajan broj dalmatinskih konobara, u kojoj je “nezamislivio da radnik nema slobodan dan i plaćene prekovremene sate” . “Radit sezonu po 12 sati bez slobodnog dana nisu ni kmetovi prolazili,” piše opravdano ogorčeni konobar, “A danas o tome nitko ne govori već se to uzima pod normalno.”


